ads

Wednesday, 24 July 2013

Nasik Ulam Atok

Assalamualaikum readers :)

Cerita ni dah lama sebeanarnya. Saja nak kongsi dengan readers. Hehe

Nasi Kerabu orang Pantai Timur panggil.
Nasi Ulam orang Kedah panggil. Rupanya pun lain dari nasi kerabu.

Dulu saya tak makan pun nasi ulam ni sebab mind set saya ulam, mesti banyak sayur mayur dan saya tak suka. Hoho. So tahun ni baru saya try nasi ulam. Best la weehhhh. Kepada Abang Fendi yang dengar nama pun dah gatai tekak, you should try man!



Gambar kat atas ni bila lengkuas, serai dan beberapa bahan lain yang telah ditumbuk (tak ingat sebenarnya apa lagi yang ditumbuk.hoho)

Nasi ulam ni basic nya akan digaul dengan bahan tumbuk yang macam kat atas ni, kerisik, ikan kering yang dah di perisi dengan halus dan juga ulam-ulaman yang yang dipotong halus gila! Atok saya letak dalam berbelas jenis ulam jugak la. Tere dan tabah betul atok potong halus-halus. Antara ulam yang diletakkan macam daun selom dan ulam raja. Banyak sangat atok sebut hari tu nak ingat. hoho. Ulam-ulaman ni kalau dekat kampung memang senang jumpa compared kat bandar.
Atok kata kalau atok dah tak ada, memang hilang la nasi ulam dalam keluarga kitorang. Taknak. huhu
So, saya pun sekarang banyak dah belajar masakan yang atok suka buat supaya resipi warisan atok tak hilang. hehe. Semoga ALLAH panjangkan umur atok dan tokwan saya :)





 So, nasi putih yang telah sejuk akan di gaul dengan bahan-bahan tadi. Nasi wajib biar sejuk dlu kalau tak akan rasa pahit. Maybe sebab react dengan ulam-ulam tu. Hohoho.

Nasi ulam biasanya akan dimakan bersama dengan asam pedas keladi. Tapi kali ni banyak lagi lauk lain yang atok buat. Sedap seyhhh asam pedas keladi!!!




Atok jugak ada buat gulai ikan dan rebung.



 And this is my nasi ulam sebelum letak lauk yang banyak.hoho



Sebagai bonus, ada gamba abah, tokwan dan paklong sebelum berbuka :)




itu saja! ok! mengejar masa sebenarnya!

peaaceee yaawwrrrrr.......

No comments:

Post a Comment